Cum creezi un cod QR - Tutorialele lui D

Vezi si

Tutoriale Windows, Android si multe altele

vineri, 20 mai 2022

Cum creezi un cod QR

ÃŽnainte de a începe propriu-zis tutorialul, vreau să vă fac o scurtă prezentare despre codurile QR. Vă voi prezenta câteva informaÈ›ii interesante care ne vor ajuta să găsim răspunsul pentru întrebările : Ce este un cod QR? / Când au apărut aceste coduri È™i cine le-a inventat?











QR Code este o prescurtare de la Quick Response Code, care, tradus, ar Ã®nsemna cod cu răspuns rapid. Codurile QR sunt coduri asemănătoare codurilor de bare obiÈ™nuite, dar au formă de pătrat. La fel ca orice alt cod de bare, acestea sunt o metodă de a stoca informaÈ›ii într-o etichetă vizuală, ce poate fi citită foarte uÈ™or, de exemplu cu ajutorul telefonul mobil. Un cod QR poate conÈ›ine date precum : texte, adrese de email, adrese web etc. Acest tip de cod a fost inventat în Japonia È™i a fost utilizat începând cu anul 1994.

  

Acum, după ce am făcut această scurtă prezentare, voi începe să prezint ce trebuie să faceți dumneavoastră pentru a crea un cod QR.

Vom folosi un website pentru generarea codului nostru. Există foarte multe site-uri cu ajutorul cărora putem genera coduri QR. După un simplu search pe Google veți găsi o grămadă de site-uri care vă pot ajuta. (Totuși pot exista anumite inconveniente : instrumentul nu va oferă multe modalități de stocare sau generarea codului este contra-cost).


Pentru a evita astfel de neplăceri, vă voi prezenta un website foarte util, gratuit È™i foarte uÈ™or de folosit. Este vorba de Website Planet. Acest site conÈ›ine foarte multe instrumente ce pot fi de folos în realizarea unui web-site. Vă recomand să setaÈ›i site-ul în limba română (în partea de sus a ecranului, în dreapta, aveÈ›i această posibilitate). Pentru a accesa instrumentul pe care îl vom folosi pentru generarea unui cod QR : Din pagina principală - Instrumente - VedeÈ›i toate instrumentele - Instrumente de performanță - Generator gratuit de coduri QR (sau CLICK AICI pentru a accesa direct pagina dorită). 

Pe pagina accesată veți observa un meniu de unde putem selecta tipul de informație pe care dorim să o stocăm cu ajutorul codului nostru. Puteți să alegeți oricare dintre variantele prezentate. Eu nu le voi prezenta pe toate, deoarce articolul ar deveni foarte lung, dar principiul este același și sunt convins că vă veți descurca fără niciun fel de problema.

Dacă dăm click, de exemplu, pe butonul ,,TEXT'', ni se va afiÈ™a o casetă în care vom putea să introducem un anumit text. Respectivul text va fi afiÈ™at ulterior celui care scanează codul QR creat de noi. 



După introducerea informaÈ›iilor în casetele oferite de website-ul pe care îl folosim, avem opÈ›iunea de a personaliza codul (îi putem oferi un aspect vizual mai plăcut). Alegând opÈ›iunea ,,SchimbaÈ›i culoarea'', veÈ›i putea alege o altă culoare pentru codul QR, dar È™i pentru fundalul acestuia. Următorul buton se referă la adăugarea unui logo pe codul nostru. PuteÈ›i să îl alegeÈ›i din lista prezentată de site, sau puteÈ›i apăsa butonul ,,AdăugaÈ›i logo'', urmând selectarea unei imagini din calculator care să aibă formatul .png, .jpeg sau .svg. O ultimă posibilitate de personalizare ar fi adăugarea unui cadru. Este vorba de o ramă ce poate fi adăugată codului creat de noi. SelectaÈ›i una dintre ramele din lista, iar dacă doriÈ›i, îi puteÈ›i schimba culoarea. 


Persoanlizarea codului nu este obligatorie! Eu chiar nu recomand editarea excesivă a codului ce urmează să fie creat. De exemplu, la un contrast scăzut al culorilor, scanarea codului poate fi greu de realizat.


După ce aÈ›i adăugat toate elementele dorite, sau măcar cele necesare (informaÈ›iile ce trebuie stocate), puteÈ›i să modificaÈ›i dimensiunea codului. El vine prestabilit cu dimensiunea 1100x1100 px, dar aveÈ›i posibilitatea să schimbaÈ›i acest lucru în cazul în care doriÈ›i.

ÃŽn final, veÈ›i apăsa butonul ,,GeneraÈ›i QR''. Acea previzualizare existentă se va schimba cu codul pe care l-aÈ›i creat dumneavoastră. Pentru a descărca acest cod, apăsaÈ›i butonul ,,DescărcaÈ›i QR'' (ÃŽnainte de a apăsa, puteÈ›i selecta unul dintre cele 3 formate pentru imagine. Acestea se află sub butonul pe care trebuie să daÈ›i click). Imaginea obÈ›inută poate fi utilizată unde doriÈ›i. Aceasta poate fi È™i printată, în cazul în care doriÈ›i să o afiÈ™aÈ›i pe un perete, de exemplu.



Cam acestea au fost lucrurile pe care am dorit să le prezint. Repet, nu am prezentat toate funcționalitățile site-ului, dar dacă doriți să vizualizați o prezentare mai amplă, aveți mai jos un clip de pe canalul meu de YouTube.


❗ Pentru un confort vizual sporit, urmăriÈ›i videoclipul în modul full-screen.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aici puteți să vă exprimați părerea despre acest articol. De asemenea puteți scrie întrebări despre tutorial și diverse sugestii.